SEKADAR BERKONGSI PENGALAMAN,, ILMU YANG CETEK INI SEBAGAI USAHA KECIL UNTUK MENGAJAK KPD KEBAIKAN.. SEMOGA MENDAPAT MANFAAT YANG BERGUNA DI SINI DAN MENGGAPAI REDHA ALLAH.. DENGAN IZIN-NYA..

Monday, April 1, 2013

PLKN.

Bismillah.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat pembaca yg budiman.

Lama blog ini tidak bertinta. PLKN sudah. Keputusan SPM pun sudah. Kini, ingin saya kongsikan sedikit pengalaman penulis sepanjang bergelar wirawati Program Latihan Khidmat Negara di Kem PLKN Tasoh, Beseri, Perlis. Pelbagai pandangan serta tanggapan yg dilemparkan kpd PLKN. Penulis akui aktiviti2 yg terdapat dlm PLKN baik dan tepat utk melahirkan generasi penggerak dan penerus kemajuan negara. Oleh itu, suka utk saya kongsikan pandangan serta pendapat yg boleh dijadikan pedoman dan panduan dlm meniti hari-hari mendatang.

CATATAN 1:

Saat tiba di Kem PLKN Tasoh, hati bermonolog sendiri, apakah episod2 yg bakal dilalui yg berbeza drpd iklim di sekolah dulu yg dulunya sama agama, sama kaum, sama jantina tapi kini berlainan agama, berlainan kaum dan berlainan jantina, tapi satu yg sama, rakan taulan di sini, kita RAKYAT MALAYSIA.


~di sini pengalaman tercipta~


CATATAN 2:

Kami dibekalkan pakaian khusus utk para pelatih PLKN utk dikenakan sepanjang bergelar wira dan wirawati. Gelaran yg telah diberikan kpd para pelatih. Wira dan wirawati. Pada saya, gelaran itu merupakan satu amanah dan tanggungjawab yg perlu disedari dan digalas oleh setiap pelatih utk menjadi rakyat Malaysia   yg mampu merealisasikan rukun negara yg acap kali diikrarkan.

CATATAN 3:

Pagi kami bermula dgn senaman pagi lengkap berpakaian sukan yg dibekalkan setelah pelatih muslim menunaikan solat subuh. Jam 6:30 pagi, kami perlu bersegera/berkejaran ke padang kawad utk aktiviti itu. Sungguh, senaman fizikal seperti lompat bintang, sit up, tekan tubi adalah utk membina kekuatan fizikal bagi menghadapi apa-apa jua cabaran seperti menghadapi musuh demi mempertahankan negara (ini pandangan utk hadapi masa depan).

CATATAN 4:

Aktiviti multi-skill: Para pelatih perlu menghadiri kelas pembinaan karakter (CB) dgn segak berpakaian kemeja berseluar slack. Dan pertama kali penulis memakai kasut tumit tinggi. Saat2 awal mengenakan pakaian itu, secara peribadinya, penulis berasa amat tidak selesa, kaki sakit, hehe.. Namun, sebagai manusia yg perlu menjalani latihan di PLKN, try to think positive! Hari2 yg dilalui akan meninggalkan pengalaman yg indah.

CATATAN 5:

Tak dinafikan, tatkala melangkah masuk ke kelas CB, perasaan bercampur baur, malas, bosan, teruja dan sebagainya. Sebagai pelatih malah, utk menjadi wira dan wirawati yg sebenar dan sejati, fizikal dan mental perlu dihadirkan di dalam kelas. Dlm kelas CB ini, para pelatih difokuskan utk 2 aspek, menampilkan yg terbaik dlm diri sendiri dan menampilkan yg terbaik dlm diri org lain. Dah tamat latihan ni, suka utk penulis tanya pada diri, adakah aku dah berjaya utk menampilkan yg terbaik dlm diri ini biarpun sedikit? Apa yg terbaiknya? Pelatih didedahkan supaya mempunyai sifat tanggungjawab, tahu membuat pilihan dlm hidup, nilai kepercayaan kita kpd diri dan org lain. Dan apa pula faedah modul ini digarap? Pada fikiran saya, hal ini adalah tidak lain tidak bukan utk melahirkan warganegara Malaysia yg tak kira agama atau kaum yg mempunyai nilai-nilai positif dlm diri. Utk apa nilai2 ini perlu diterapkan? Cuba kita bayangkan, apa yg akan terjadi kpd negara jika negara ini ditadbir atau dipimpin oleh individu2 yg ketandusan moral malah nilai2 negatif pula mengambil tempat dlm diri seseorang manusia seperti tidak bertanggungjawab, tidak berintegriti, tidak ada daya saing, mengabaikan agama (tak kira agama apa pun), mengabaikan kesihatan dan keselamatan diri (merokok, merempit), goyah jati diri dan seumpanya? Itulah realitinya kini. Sebab itulah PLKN diperkenalkan kpd remaja. Sebab, remaja nilah yg bakal menerajui takuk pemerintahan negara kelak. Sedarlah wahai diri...!CATATAN 6:

Hampir sebulan seingat saya dlm kelas CB termasuk modul budaya kerja (BK) dan pendidikan kesihatan reproduktif dan sosial (PKRS). Ingin saya kongsikan pandangan tentang modul BK. Jika para pelatih benar2 fokus, sungguh cantik pengisiannya. Hal ini adalah disebabkan para pelatih didedahkan dgn alam pekerjaan nanti. Betapa pentingnya 10 ciri budaya kerja yg patut diterapkan dlm diri utk menjadi seorang pekerja yg produktif demi menyumbang sesuatu kpd negara dlm pelbagai sektor. Begitu juga dgn modul PKRS. Apa yg boleh saya katakan di sini, pengisiannya amat molek bagi remaja yg mempunyai daya inkuiri yg tinggi dan disalurkan kpd perkara yg betul sahaja. Semua ini sebagai persediaan bagi menghadapi keadaan dunia luar yg begitu mencabar kredibialiti diri, maruah serta jati diri sama ada teguh atau goyah. Tepuk dada tanya selera.~

CATATAN 7:

Tamat kelas CB, bermula pula kelas kewarganegaraan (KN). Kelas KN ini adalah tidak lain tidak bukan adalah utk memupuk semangat patriotisme dlm kalangan remaja. Setelah kenali diri dlm CB, para pelatih didedahkan dgn apa itu tanah, apa itu rakyat, apa itu kerajaan dan apa itu daulat. Para pelatih ditekankan supaya berusaha menjadi bangsa pencipta, mencipta produk2 yg mampu bersaing dgn produk keluaran negrara lain di pentas dunia. Sebagai rakyat Malaysia, sudah sepatutnyalah kita tahu melalui sistem apakah kerajaan negara kita dibentuk. Bagi saya, amat malanglah bagi remaja 18 tahun tambah2 lagi yg telah tamat PLKN tidak tahu proses pilihanraya, tidak tahu apa itu daulat. "Apa yg perlu disibukkan, kita remaja, masa utk berseronok". Adakah itu antara dialog yg sering kita lafazkan? Pada saya, mengapa perlu dan patut kita tahu, adalah disebabkan kita rakyat Malaysia yg akan mengundi apabila mencapai umur 21 tahun. Mengapa perlu mengundi? Utk memilih kerajaan apakah yg bakal memimpin kita sebagai rakyat. Akan calarlah kedaulatan sebuah negara jika ditadbir oleh pihak yg tidak bertanggungjawab yg dipilih oleh individu2 yg tidak bertanggungjawab. Oleh itu, suka utk saya seru kpd diri ini dan kalian para pembaca agar sedar bahawa kitalah yg bakal menjadi pemimpin, menerajui negara ini dgn secemerlang mungkin supaya nama MALAYSIA megah di pelosok dunia. Usah leka wahai pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara~~akulah penyambung warisan~


CATATAN 8:

Modul fizikal: Secara peribadi saya suka aktiviti berenang kerana byk kelebihannya. Tak kurang juga dgn menembak. Dan antara yg ingin saya teruskan ialah tempur tanpa senjata. Para pelatih diajar asas seni mempertahankan diri (taekwondo). Jika diizinkan-Nya, saya ingin meneruskannya di universiti. Seni mempertahankan diri amat penting memandangkan keadaan persekitaran yg kurang selamat khususnya kaum wanita. Begitu juga dgn aktiviti lain seperti ikhtiar hidup. Tatkala bersendirian, saya cuba bayangkan bagaimanakah saya perlu survive andai ditakdirkan diri ini tercampak ke mana2 hutan dan sekurang-kurangnya, input yg saya dpt, mampu dipraktikkan. Kembara halangan yg menguji sejauh mana mental dan fizikal kita kuat menghadapinya.

Cukup byk utk saya kongsikan. Tapi, apa yg ingin saya katakan di sini, cubalah positive dgn aktiviti2 di PLKN. Pengalaman di sini mampu dijadikan panduan tatkala kita keluar kpd masyarakat nanti.

Sejujurnya, mengalir juga manik2 jernih di pipi apabila melangkah keluar dari kem itu. Bukan apa, sedih meninggalkan tempat dan pengalaman yg menjadikan diri ini kuat dan tabah serta menjadi satu platform bagi membiasakan diri dgn bermacam-macam ragam manusia. Di situlah, penulis belajar erti ikhlas, tabah, kuat, rindu, kasih dan sayang serta cinta kpd diri, keluarga, masyarakat, agama, nusa dan tanah air. Begitu juga dgn staf-staf dan para jurulatih yg telah memberikan tunjuk ajar dan bimbingan kpd para pelatihnya. Doa penulis semoga kalian terus dipayungi rahmat oleh Allah dan terus teguh berdiri di bumi tasoh itu dgn keikhlasan kalian membentuk peribadi dlm kalangan anak2 muda. Sekian dari saya, mantan wirawati delta Fatin Nur Afiqah binti Rosdi.No comments:

Post a Comment